Toe molimau atu i le talafaasolopito!O le tau o le tamaoaiga na paʻu i le 9.1% ia Iuni!Toe lafo atu se ata lafoia o le vaaiga o manaoga!

E oʻo mai lenei mea i luga o faʻamaumauga na tuʻuina atu i le leva o le Aso Lulu lea na faʻaalia ai le US consumer price index (CPI) na siʻitia le 9.1% i lea tausaga ma lea tausaga ia Iuni, faʻatoʻilaloina faʻamoemoega maketi o le 8.8% ma faʻamauina le televave o le tuputupu aʻe talu mai le 1981. O faʻatauga ma faʻamau na paʻu i Europa ma le US, o le tala na faʻateleina i se taimi puʻupuʻu ma le auro na paʻu malosi i luga o le faʻamoemoe o le Fed o le a faia se auala sili atu le malosi e tau ai le tau o le tau.Toe lafo atu se ata lafoia o le vaaiga o manaoga!

1. O tau na totogi e tagata fa'atau mo le tele o oloa na si'itia i luga ia Iuni ona o le tau o le tau o lo'o taofia ai le fa'agesegese o le tamaoaiga o Amerika, na lipotia mai e le Ofisa o Leipa Fuainumera Faamauina i le Aso Lulu.O le CPI Consumer price index, o se fua lautele o oloa ma auaunaga i aso uma, na si'itia 9.1% mai le tausaga na muamua atu, maualuga atu nai lo le fua faatatau a Jones e 8.8%.O le fua faatatau sili lea ona vave o le tau o le tau talu mai Tesema 1981.

2. E le aofia ai tau tau taumafa ma le malosi, o le CPI autu na siitia i le 5.9%, faʻatusatusa i faʻamoemoega o le 5.7%.I luga o masina taʻitasi, o le ulutala CPI na siitia le isi 1.3% ma le CPI autu na siitia 0.7% faʻatusatusa i faʻamoemoega o le 1.1% ma le 0.5%.A tu'ufa'atasia, o fuainumera e foliga mai e fa'afeagai ma le manatu o le tau o le tau e ono fa'atuputeleina, ona o fa'aopoopoga e fa'avae i vaega eseese.

3. "O le tau o le CONSUMER na maua ai se isi faateʻia, faatasi ai ma le numera o Iuni o loʻo faʻatupulaʻia atili ma, e pei lava o le tigaina, o faʻapogai o le faʻalauteleina o le tau," o le tala lea a Robert Frick, fai pisinisi i le Navy Federal Credit Union.."E ui o le siʻitia o le tau o tagata faʻatau na mafua ona o le malosi ma le tau o meaʻai, o loʻo tele lava faʻafitauli i le lalolagi, o tau o oloa ma auaunaga i totonu o le atunuʻu, mai fale i taavale e oʻo i lavalava, o loʻo siʻitia pea."

EPL-1

4. Na siitia le tau o le malosi i le 7.5% i le masina ma le 41.6% i le 12 masina!!O le fa'asologa o mea'ai na siitia i le 1 pasene, o le ono masina sa'o lea na siitia ai taumafa a le aiga i le itiiti ifo i le 1 pasene.O tau o fale, lea e tusa ma le tasi vaetolu o le CPI, na siitia 0.6% mo le masina ma le averesi faaletausaga o le 5.6%.O lisi na siitia i le 0.8% ia Iuni, o le siʻitaga sili ona maualuga i masina talu mai Aperila 1986.

5. Sa pa'ū le lumana'i o oloa ma fa'atuputeleina tupe maua a le malo ina ua mae'a fa'asalalau fa'amaumauga.O le tele o le si'itaga o le tau o oloa na maua mai i le tau o penisini, i luga 11.2 pasene mo le masina ae na'o lalo ifo o le 60 pasene i le 12 masina.O tau eletise na siitia i le 1.7% ma le 13.7%, i le faasologa.O tau o taavale fou ma taavale faʻaaoga na siitia i le 0.7% ma le 1.6%.O tupe fa'afoma'i na si'itia i le 0.7 pasene i le masina, fa'aosoina e le 1.9 pasene le si'itia o auaunaga nifo, o le suiga tele lea i masina ta'itasi na fa'amauina e le alamanuia talu mai le 1995. O tau o le ea o se tasi lea o vaega itiiti na fa'aalia le pa'u, pa'u i lalo i le 1.8 pasene ia Iuni. ae o loo siitia pea i le 34.1 pasene mai le tausaga na muamua atu.O aano o manufasi, moa, i'a ma fuamoa na pa'u i le 0.4% i le masina, ae na siitia i le 11.7% mai le tausaga na muamua atu.

6. O le si’itia o le tau ua fa’ailogaina ai se isi masina faigata mo tagata fa’atau ona ua fa’atupula’ia le tau o mea uma e amata mai i pepa va’alele ma ta’avale fa’aaoga e o’o atu ai i pua’a ma fuamoa.

7. O le faatelevaveina o le si'itia o tau i totonu o le Iunaite Setete na fa'aopoopoina i le pa'u atili o tupe maua moni, o le 15 masina sosoo o le pa'u o totogi moni.Mo tagata faigaluega, o numera na i ai i se isi faʻalavelave ona o tupe maua-fetuunaʻia o tau, faʻatatau i le averesi o tupe maua itula, pa'ū 1% mo le masina ma le 3.6% mai le tausaga na muamua atu, e tusa ai ma se lipoti ese mai le Ofisa o Leipa Fa'amaumauga.O loʻo taumafai le au fai tulafono e suʻe se fofo i le faʻafitauli, o lenei tulaga e aʻafia i le tele o itu, e aofia ai le sapalai poloka poloka, o le manaʻoga mo oloa nai lo auaunaga, ma e fesoʻotaʻi ma le COVID - 19 trillions o tala i tupe faʻaalu, o tupe faʻaalu ia. e tele tupe a le au fa'atau, ma o lo'o feagai ma le tau sili ona maualuga talu mai le amataga o le pulega a Reagan.Na faataatia e le au ofisa Fed se faasologa o siitaga o fua faatatau lea na siitia ai le tau o nonogatupe mo taimi pupuu i le 1.5 pasene.O lo'o fa'amoemoe e fa'aauau pea ona si'itia e le faletupe tutotonu le fua faatatau se'ia o'o atu le tau o le tau o oloa i lona fa'amoemoe umi e 2%.

8. O le tau o le US na faatelevaveina nai lo le mea na faʻamoemoeina ia Iuni, ma tuleia ai le Federal Reserve i se tulaga sili atu ona malosi.O le mamafa o tau e matua tele, ma e mafai e le Federal Reserve ona toe siitia maualuga tului mulimuli ane i lenei masina.Na tuuaia e le au ofisa o le White House le siitaga o tau i osofaiga a Rusia i Iukureini, e ui lava ina matua maualuga le maualuga o le tau aʻo leʻi osofaʻia Fepuari.Na valaau Peresitene Biden i tagata e ona fale kesi ina ia tuu i lalo tau.Ua tuuaia foi e le pulega ma le au Democrats le latou fai mai o kamupani matapeʻapeʻa i le faʻaaogaina o le faʻamaʻi e fai ma 'alofaga e sii ai tau.Talu ona amata le tau o le tau i le kuata lona lua o le 2021, peitaʻi, o tupe maua a kamupani ua siitia i le aofaʻi o le 1.3%.

9. E iai mafua'aga e fa'amoemoe ai e fa'amalieina le aofa'i o le tau o Iulai ae fa'atumauina pea le mamafa o le White House.O tau o penisini ua pa'ū mai le latou maualuga o Iuni i le $ 4.64 mo le kalone masani, i lalo 4.7% mo le masina, e tusa ai ma le Energy Information Administration.O le S&P GSCI Commodities Index, o se fuataga lautele o le lautele o tau o oloa, na paʻu i le 7.3 pasene ia Iulai ae o loʻo i luga pea 17.2 pasene i lenei tausaga.O saito i le lumanaʻi ua paʻu i lalo i le 8 pasene talu mai Iulai 1, aʻo soya ua paʻu i lalo i le 6 pasene ma sana ua paʻu i lalo i le 6.6 pasene.

10, o loʻo fuafua e ave taʻavale loli i le Aso Lulu i leLos Angeles/matafaga umiina ia taofia le tetee i le tulafono AB5, o le tapunia tele o le avetaavale loli o le a aafia ai le taulaga o le matafaga umi ma Los Angeles felauaiga oloa, o le a mautinoa e taitai atu ai i le tumutumu i le uafu, i le afa muamua o lenei tausaga i le va.Saina ma le Iunaite Seteteo le aso atoa o le utaina o le vaa e le o mautu, pe a tuʻufaʻatasia ma tagata faigaluega uafu na teteʻe,le sapalai filifili i Saina - le Iunaite Seteteo le a faʻafeiloaʻi se tele

EPL-2

Taimi meli: Iul-14-2022